Foto printer Canon Selphy CP400
S obzirom da je ovaj printer namijenjen isključivo ispisu fotografija, ova recenzija u dogovoru s Bimbijem ide ovdje.
Canon CP400 je termalni printer namijenjen ispisu fotografija (10x15) i sa računala i direktno sa fotoaparata korištenjem PictBridge tehnologije, a kod Canonovih aparata i korištenjem DirectPrintinga.
U pakovanju osim samog printera dolazi i ispravljač, kazeta za foto-papir, 5 komada fotopapira i kazeta sa trakom za ispis. Ovih 5 komada je tek toliko da se vidi da printer radi ;), tako da je nužna kupovina dodatnog kompleta (foto-papir i pripadajuća kazeta). Naravno tu je i instalacijski CD.
Svi priključci (osim napajanja) imaju svoje poklopce i poželjno je kazetu s papirom držati odvojeno od printera jer inače ulazi prašina. Fotografije onda dobivaju neke čudne crtice i točkice (vlastito iskustvo ;D). Samu kazetu za papir je isto moguće zatvoriti tako da ne ulazi prašina. U nju stane max. 18 komada fotopapira, tako da uz svaku traku idu dva pakovanja papira (2*18=36 standardni film :) ) Poklopac kazete ujedno služi za odlaganje ispisanih fotografija dok je kazeta utaknuta u printer.
Sa lijeve strane nalaze se dva USB priključka Ai B. Za one koji neznaju A je onaj koji imate na računalu, a B onaj koji imate na printerima. Zahvaljujući tome za ispis je moguće koristiti kabel koji se dobije s fotoaparatom s mini USB-om na strani fotoaparata i standardni USB kabel. Znači da printer možete imati priključen na računalo i po potrebi dodatno prilkjučiti sam fotoaparat.
Kvaliteta fotografija je odlična, naravno ovisi i o samoj snimci :D. Sam tijek ispisa je, bar prvih par puta, jako interesantan. Nakon učitavanja podataka, papir prvo izlazi prazan na suprotnoj strani od kazete i to izaziva zbunjenost (kog sam vraga sad krivo napravil? Nisam gledao upute :) ) zatim se vraća natrag ispisujući prvo žutu komponetnu, zatim crvenu, pa plavu i na kraju crnu. Za svaku komponetnu papir izlazi na suprotnoj strani i vraća se natrag. Na kraju ga odlaže na poklopac kazete. Moguć je ispis (naravno s računala) i sa rubom i bez. Sa fotoaparata ide ispis bez ruba. Sam papir je nešto duži od dimenzija fotografije i perforiran tako da se višak može lako otkinuti.
Osim ispisa dimenzije 10x15 moguć je i ispis veličine posjetnice. Iako ne vjerujem da je to većini uopće interesantno.
Do sad je isproban sa mojim Olympusim C760 i prijateljevim HP (početni model, zaboravio sam oznaku) i nije bilo nikakvih problema sa samim printerom. Jedino kod HP-a treba paziti da se kao veličina fotografije ne ostavi po defaultu index, jer onda dobijete sitnu sličicu u jednom kutu fotopapira. Papir koji je jednom prošao kroz printer nije moguće ponovo upotrijebiti čak i ako nije ništa otisnuto. Sam ispis traje oko jedne minute, ali subjektivan osjećaj je da je vrijeme kraće.
Zbog malih dimenzija i mogućnosti ispisa direkno s fotoaparata moguće je, recimo, na more ponijeti "cijeli foto-studio" i javit se prijateljima sa vlatitom razlednicom.