Kad smo već počeli sa sportom, zanima me kakvo mišljenje imate o alpinizmu? I, naravno alpinistima. Koliko je, po vašem mišljenju, alpinizam opasan ili ne? Ne računam ovdje penjanje po umjetnim stijenama.
Ako netko ima vlastih iskustava ....
Printable View
Kad smo već počeli sa sportom, zanima me kakvo mišljenje imate o alpinizmu? I, naravno alpinistima. Koliko je, po vašem mišljenju, alpinizam opasan ili ne? Ne računam ovdje penjanje po umjetnim stijenama.
Ako netko ima vlastih iskustava ....
Obožavam alpinizam, ali gledati neznam kako bih se osjećala gore jer ponekad me uhvati panika od visine. Mislim da je to super sport i svaka čast svima koji se njime bave.
Znao sam jednog koji je nažalost poginuo u alpama penjući se...
neznam sta da kazem svaka cast ljudima koji se usude
Direktni prijenosi su im malo predugački ali što češ... ;D
Apsolutno!Nisam probala iako vjerujem da ne bi bilo problema čak i da pokušam jednom,oduševim se samo dok probam zamisliti kako bi to bilo pogledati niz planinu na koju si se jedva i s mukom popeo i znati da si uspio,SAM!!Inače,luda sam za karateom i općenito svim borilačkim sportovima,a frend mi se od nedavno bavi padobranstvom pa mi je i to postalo zanimljivo.Općenito,sve što daje malo više adrenalina..:D= Citat =:
Poslao: Mobyfan-ica
Obožavam alpinizam, ali gledati neznam kako bih se osjećala gore jer ponekad me uhvati panika od visine. Mislim da je to super sport i svaka čast svima koji se njime bave.
kolko padobranstvo kosta jel znas?
Nije ni alpinizam jeftin, kao i svaki drugi sport. Radi se o osjećaju koji pruža penjanje uz stijenu isključivo vlastitom sposobnošću bez mogućnosti foliranja.
@whiteboy -Nažalost i to se događa, iako je u pravilu uvijek ljudski faktor taj koji griješi. Oprema je danas toliko usavršena da je gotovo nemoguće da nešto pukne ili sl. Ljudi su podložni precjenjivanju samih sebe i potcijenjivanju stijene. Moj prijatelj je prije 14 godina pao na Kleku jer je išao penjat nakon noćne smjene. Na njegovu sreću prošao je sa slomljenom nogom.
Da u stvari gotovo u svim sportovima do ozljede i dolazi zbog ljudskog faktora... nepažnja, precjenjivanje mogućnosti, umor...
Ja sam se inače nešto bavio podvodnim ribolovom (od opasnijih sportova kojima sam se bavio) ali nažalost danas su dozvole jako skupe a kako sam se time bavio više rekreativno ne isplati mi se baš... trebo bi tonu ribe nalovit da mi se plaćanje dozvole isplati a ja to i ne radim toliko zbog ribe.. a drugi bed mi je kaj nemam nikog tko bi išao sa mnom pod vodu ili bar ostao na čamcu a ta pizdarija od sporta se ne smije raditi samo tako na svoju ruku jer ti se začas nekaj može zbrejkat u mozgu kad si pod vodom pa ak nemaš nikog da te zvleče van posto si večera za ribice...
ja cu ici s tobom!!?!?!?! ja to isto volim! covjece kakva dozvola! :D
Mislim da je on to platio kojih 6000-7000 kn,a u cijenu mu je bilo uračunato 30 skokova,a svaki dalje plaća oko 100kn ili tako nešto.Nakon prvog skoka(a pripreme su im bile STVARNOOOO KRATKE) smail mu je bilo jedino vidljivo na licu,danima nije mogao normalno disati.= Citat =:
Poslao: coma_zgb
kolko padobranstvo kosta jel znas?
Frend se upisao u školu paraglidinga! Isto veli da je odlično!
@coma: nemaš beda, možeš sa mnom ako se ikad nađemo na moru a za dozvolu ćemo lako... ili kupimo jednu po pola ili dok jedan roni drugi drži stražu...;) Ma još me nikad nisu ništa pitali ni za čamac ni za pušku (iako imam obje dozvole) ali nikad se ne zna...
dok jedan roni drugi drži stražu ovo mi se vise svidja! :D inace kolko kostaju dozvole? di ljetujes?
Nastavak na private... :)
A sad Alpinizam mi je jedan od sportova sa svrhom (što je rijetko) a ima i povijest tako da o njemu sve najbolje... ;)
A svrha je?? Popest se gore pa sići opet dolje? (bez filozofiranja tipa 'testiranje vlastitih mogućnosti', probijanje nekih granica', 'adrenalin'....)
Ma skoro nijedan sport nema svrhe (makar svi imaju povijest ;) )! Naravno osim održavanja kondicije, fizičkog zdravlja a u profi sportu zarađivanje para! Ali svrhu nijedan nema osim recimo lova (gdje loviš da bi se prehranio)..
tako i nasi politicari koji idu u lov love da bi se prehranili!:lol: :lol:= Citat =:
Poslao: whiteboy
Ali svrhu nijedan nema osim recimo lova (gdje loviš da bi se prehranio)..
:lol:
ali teoretsku svrhu ima gotovo jedino lov... ak se to uopće može nazvati sportom.. ali ima toliko 'sportova' koji za mene nisu sportovi, npr. šah! ;D
Čekaj pa čovjekova težnja je da napravi ono što nitko nije a Alpinizam ti makar to omogučava bez nekih ekstrema kao npr. najdublji zaron u hladnoj vodi...
Ali nema vrha koji nije osvojen pa nema ni tog da si napravio što nitko nije...
Ima smjerova koji nisu ispenjani i opet možeš napravit nešto što nitko nije.
Istina... :)
Na ovo moram odgovoriti: Da ima teoretsku svrhu,ali i praktičnu jođ uvijek!Stari mi je lovac,ali tu ne govorimo o nedjeljnjoj đetnjici prije ručka+kobase na raţnju+rakijica+ubiti kojeg fazana đto slučajno naleti.Mođ mislit.= Citat =:
Poslao: whiteboy
:lol:
ali teoretsku svrhu ima gotovo jedino lov... ak se to uopże moţe nazvati sportom.. ali ima toliko 'sportova' koji za mene nisu sportovi, npr. đah! ;D
Dok sam bila manja oboţavala sam sluđati priče o noćnom prikradanju divljim svinjama,čekanju negdje na drvetu dok se vepar posve sposoban razderati čovjeka u par poteza kljovama đulja tek koji metar ispod.Trebam li reći kako vrlo rijetko padaju potpuno tek od jednog pogotka.Napetost,iđčekivanje,neizvjesnost i jednake đanse protivnika(znači ne hrpa luđaka na jadnu ţivotinju),ili kod alpinizma čovjek i planina,moţeđ pobijediti,ali i umrijeti(naţalost..),sport i svrha nije potrebna.Zato je za mene đah posve sigurno sport,borba je mentalna,a ne fizička,a ostalo ostaje.
Napisao sam negdje da nema svrhe AKO izuzmemo filozofiranje tipa 'adrenalin', 'testiranje i probijanje nekih granica mogućnosti', 'borba mene i planine, vepra, šahista...' i ostale gluposti tog tipa... da se razumijemo ja se isto bavim sportovima (koji se i smatraju ekstremnim) zbog gore navedenih filozofija ali ako na čisto pogledamo koja je svrha sporta bez tih filozofija - nema je!
Zar nije dovoljna svrha(ako i izbaciš sve to) da se ispuca višak energije,ili zabava.Što ti više treba??