Ovo s (medijskim) napadom na PBZ i povoljnije krede talijanskoj manjini
edit by zappan: prebacio sam u kafić, preozbiljna je tema po mom mišljenju za chataonicu.
Inače se ne volim previše o politici raspravljat, ali ovo me stvarno rasp*dilo.
Ne znam koliko ste upućeni, pa ukratko: PBZ je sklopio ugovor s talijanskom manjinom u RH i njima je davao (htio davati) povoljnije kredite. A onda su svi ostali napali PBZ da to nije u redu, da je protuustavno, da se krše prava (svi građani RH su isti & ravnopravni), i tako dalje... You get the point.
I završilo je tako da je PBZ raskinuo dotični ugovor, tj. anulirao ponudu.
Ja osobno radim u banci (ne u PBZ, tako da ne tjeram vodu na svoj mlin) i znam da takve posebne ugovore, prilike, itd. ima jako puno firmi. Oprostit ćete mi što neću spominjati ni banku u kojoj radim a ni firme (bankarska tajna), samo ću reći da takvih stvari ima na tone, da su JAVNE i da apsolutno nisu protuzakonite.
Nadalje, smatram da banka može reći "odsad svim ljudima ispod 120cm visine dajemo povoljniju kamatu" i da je to u redu jednako kao što banka može reći "dajem povoljnije kamate studentima" - i to je u redu (i postoji).
K vragu, netko se u ovoj državi usudi osuđivat nekou banku za "neravnopravnost"? A zašto, kad smo svi ravnopravni, onaj s 20000kn plaće mora platit veći porez? Zato jer se školovao, jer je inteligentnijei i snalažljiviji (sretniji, na kraju krajeva) od onog koji ima 2500kn??? To je u redu? Ajmo' se svi visoko školovat, napravit po 5-6 doktorata, tako da kad nas konačno priznaju i kad dobijemo posao koji smo željeli možemo plaćat veće poreze. Tako da punimo proračun više. A naravno da nas za magisterij od 20ak tisuća eura nitko nije pitao (država, konkretno) - to nećemo dobit natrag. NEgo ćemo i na to (na pamet, inteligenciju, snalažljivost i školovanje) platit porez.
I onda takva jedna država ide osuđivat jedan PBZ koji je rekao "dajemo talijanskoj manjini manju kamatu". Mislim, i djelatnici Autocommerce firme (generalni uvoznik i distributer za Fiat, Alfu i Lanciu) imaju popust ako kupe vozila koja ta firma dila. Što je logično, ne? I djelatnici Mobisa mogu nabavit preko Mobisa Nokie jeftinije nego mi ostali. Ergo nismo isti. Nismo ravnopravni. PA ajmo onda to isto sredit, ne? Sve u novine, i svima sve zabranit.
I ja, evo, kad moram na šalter nešto obavit, ne čekam u redu ko i svi civili, nego zamolim kolegicu (kolegu) na šalteru da mi to i to napravi kad ima vremena, ostavim lovu i papire, i kad mi jave da je gotovo samo skoknem to potpisat. I ne čekam. Pa mislim da i mene zato treba u novine, i osudit. Jer nisam ravnopravan.
I teta koja pazi & čisti javni WC... Jel' ona plaća kad ide na taj isti WC? Ne vjerujem baš. A ZETovci? Plaćaju kartu ili imaju pokaz? Taksist, kad vozi svoju djecu nekud u disko (recimo), da li im naplati?
Ma gade mi se svi skupa (no offence anyone)... samo zato što NJIMA nije tako nešto ponuđeno, odmah se moraju bunit.