Kako da formatiram disk(da bude kao iz dućana). Napravim start-up disk i kako da onda pobrišem particije. Molim te pomozite treba mi hitno.Štatrebam napisati u dosu da bi izbrisao particije.....
Printable View
Kako da formatiram disk(da bude kao iz dućana). Napravim start-up disk i kako da onda pobrišem particije. Molim te pomozite treba mi hitno.Štatrebam napisati u dosu da bi izbrisao particije.....
nebi ti ruka otpala da malo potražiš po forumu
http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=10816
http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=11770
Ja ne trebam više stavit windowse samo želim pobrisati particiju preko start-up diska. Šta trebam upisati u dosu gdje mi boot-a 3,5 floppy i piše
Starting
A:/
Šta poslije A trebam napisati da pobrišem particiju
format c: ?
Napisao sam ali ovo se pojavi:
Starting:
A:\>fdisk
Bad command or file name
Kako da izbrišem????
Molimvas pomagajte
Dakle nakon A: pises sljedece:
c:
format c:
Nakon sto se pita: Are you sure you want to proceed?
y
To je to! Iako ne znam zasto to radis iz DOS - a. Bilo bi ti jednostavnije, pogotovo ako si pocetnik recimo sa Partition Magicom ili slicno!
Najjednostavnije je sa Hiren's boot ili Ultimate boot CDom.Oni imaju i Partition Magic pa s njim obaviš sve kao iz Windowsa.Čak i miš radi u DOSu.
Neželi mi inastalirati ništa zato moram iz dosa. Napisao sam format c: i ništa. Piše:Bad command or file name. Jer se može nekakodrukčije
Pa jel ti uopce imas kreirane neke particije na tom disku i da li se radi bas o c particiji! Probaj iz DOS - a upisivati:
c:
d:
e:
pa vidi hoce li sto uopce primiti.
Ako ne prima, znaci ili disk nije particioniran, ili ti je particioniran u nekom novijem formatu koji DOS ne cita, ili je sje***!
dos ne čita fat32, a kamoli ntfs, stoga mu dos sistemska neće pomoći. Moraš imati fdisk na toj disketi, pa ukloniti particije iz mbr-a
Formatiranje:
Tijekom startanja kompjutera ući u bios (dok starta stišći tipku 'del')
Odaberi drugi izbornik,u listi pronađi 'first boot device' odaberi 'cdrom'
Opcije ispod nje a to su 'second boot device' & 'third boot device' preporučam da budu disabled.(onemogućene)
Iziđi iz biosa tako da save-aš postavke.
Ubaci winxp cd.
Sistem će započeti vrtiti cd.Zatim će te poslije loadanja fileova sa cd-a upitati za licencu,stisneš tipku 'F8'.Javit će da je na disku ili particiji već prisutna verzija WINxp-a,i da li je želiš popraviti,ti pritisneš tipku 'ESC' (da ne želiš).Zatim će te odvesti u izbornik gdje ćeš ugledati npr.ovo:
C partition(fat32) tu bi trebala pisati veličina particije
D partition(ntfs) --||--
Unpartitioned Space
Kada zaplaviš(dođeš/selektiraš) c ili d particiju pritisni tipku D za brisanje particije
potvrdi pritiskom na tipku L ili enter ovisno što se taj tren traži.
Sretno!
Prima mi c: i dođe mi ovo c:\>
Dali bi mi mogao datilinkza dos da ga skinem
Gog kako dastavim na disketu fdisk.
Hvala 091Vipkorisnik pokušat ću pa javim
Naravno pod postupak podrazumijevam da imaš Winxp cd.
Njime je jednostavnije formatirati disk nego manualno komandirati u DOS-u.