Ovo je malo off, al hoću kratak odgovor :)
Kae to "push-to-talk" i kak to funkcionira?
Printable View
Ovo je malo off, al hoću kratak odgovor :)
Kae to "push-to-talk" i kak to funkcionira?
...evo, c/p from Nokia site...
Kako to radi
Telefoni s PTT značajkom imaju posebnu PTT tipku kojom se pokreće sesija. Sesija može uključivati dva ili više učesnika. Samo jedna osoba može govoriti u određenom trenutku.
Korištenje PTT-a
Za početak Push to talk konverzacije jednostavno izaberite osobu (pomoću broja telefona ili korištenjem posebnog formata PoC adresiranja) ili grupu (iz liste) za kontakt i pritisnite posebnu PTT tipku. Pričekajte zvučni signali i počnite govoriti. Kada ste rekli sve što ste htjeli, otpustite tipku i pričekajte odgovor.
Zvuči slično kao korištenje walkie-talkie uređaja - zapravo slično i funkcionira. Obje tehnologije koriste poludupleks način prijenosa signala što znači da samo jedna osoba može govoriti u određenom trenutku - osoba koja je pritisnula gumb za emitiranje. Govornik prenosi podatkovne pakete slušateljima koji ne mogu emitirati za vrijeme prijama. Razlika spram walkie-talkie tehnologije jest što walkie-talkie koristi radiofrekvencije, dok se PTT konverzacija odvija preko celularne mreže - što omogućuje bolji domet i veće područje pokrivenosti.
Push to Talk naspram dvosmjernog radioa
Značajke koje nudi PTT, a koje nisu podržane u dvosmjernom radioprijenosu su: automatsko odgovaranje (pozivatelj se automatski povezuje s pozvanim, naspram telefonskom razgovoru gdje pozvani mora eksplicitno prihvatiti poziv prije početka razgovora), pozivne poruke (funkcioniraju poput glasovne pošiljke upozorenja korisnicima uključenima u jednu PTT sesiju da se priključe drugoj sesiji čim završe s konverzacijom) i "upravitelje" konverzacijama (određuju tko, u danom trenutku, može govoriti). Grupni razgovori mogu se voditi unutar već uspostavljenih grupa korisnika, ali grupu možete stvoriti i sami (neposredno prije početka sesije) slanjem pozivnica. Također grupni razgovori mogu se voditi između pojedinačnih učesnika u PTT-u koji zajedno ulaze u "chat sobu" koja može biti otvorena ili zaključana.
Mreže i kašnjenja
Važno za naglasiti jest da se ova definicija odnosi jedino na Push to Talk over Cellular (poznat i kao PoC) koji radi preko GPRS mreža. To znači da možete započeti konverzaciju, pričati s prijateljem pet minuta, pauzirati 20 minuta, a potom pričati još pet minuta bez ponovne inicijalizacije sesije. Podaci (talk burst) se prenose u paketima, a ne kontinuirano (kao što je slučaj pri standardnom telefonskom razgovoru).
PTT sesije preko GPRS mreža općenito imaju brže vrijeme uspostave od PTT sesija preko CSD mreža, što znači da radio resurse koriste učinkovitije čime smanjuju cijenu usluge. Međutim, trenutnu komunikaciju nije moguće garantirati, pa se događaju kašnjenja koja ovise o Vašem ugovoru s operatorom (i o ugovoru operatora i partnera s kojim komunicirate). Kašnjenja s kreću u rasponu od 0 do 6 sekundi.
dali to kod nas funkcionira?
nažalost ne.
...još ne, ali i ko zna kad će se uvesti...možda ovaj treći operater nešto promijeni, ubrza, ali sumnjam...= Citat =:
Izvorno postao smogovac
sumnjam da će treći uvesti to, jer tko zna kakav će biti GPRS nacionalni roaming pa bi mogli imati problema.
Jel se taj razgovor plaća? Mislim, ako se koristi mreža, pretpostavljam da se to plaća...ako se plaća, onda mi je bolji normalan način razgovora prek mobova, bez tog prekidanja...
naravno da se plača,ali kao promet gprs-om (jel je prvenstveno za gprs namjenjen)...i kao takav trebao bi biti jeftiniji od normalnog načina vođenja razgovora
Kod nas je GPRS skup da to nije normalno...onda se valjda vani isplati...
a što kod nas nije skupo?!...možeš ti i preko edge-a ako te volja ;D
Brijem da je to još skuplje, kaj ne?
da,naravno,izašlo bi te skuplje.
Kak se uzme, zaboravili ste na tarifni model u kojem imaš pol gige uračunato prometa...
..zaboravio si da to govoriš običnim smrtnicima ;D
@ PhytoSculpt & Sodom. GPRS, EDGE i WCDMA su tehnologije prijenosa podataka. Nije bitno na koji način prenosiš podatke već je bitna količina. Prema tomu zbog čega bi bilo skuplje prenositi podatke preko EDGE-a. Isto kao da kažeš da je skuplji prijenos podataka ako imaš DSL vezu od 1 MB od prijenosa na 512 kbps. skuplja je samo pretplata isto kako je u mobilnoj telefoniji skuplji telefon sa EDGEom ili UMTSom. Ako preneseš 200 nečega brže ili sporije cijena je ista. MMS recimo može ići i preko GSM-a odnosno CSD prijenosa ali se onda naplačuje data poziv + poslani MMS. Isto tako MMS se prima i šalje preko EDGE (EGPRS) i UMTS tehnologije i razlika je da se puno brže pošalje i primi ali je cijena ista. ako surfaš WAP-om sa EDGE ili UMTS telefona ništa te skuplje ne izađe samo je brže.
Malo me čudi kako vi kao poznavaoci malo zabrijete sa totalnim banalnostima :)
Naravno da će za PTT postojati drugačija naplata. U prijenosu podataka se naplata vrši prema dodjeljenim APN-ovima. Recimo MMS isto ide preko GPRS-a, pa se ne obračunava promet nego poslani MMS.
Za PTT neće biti naplata po prenesenim podacima (možda u početku hoće) nego po broju pusheva koje korisnik odradi. Odprilike 1 push i žlabraš 5 ili 55 sec naplati se 30 lipa (karikirano).
Jedina prednost PTTa su grupe kao na Walkie Talie. znaći odabereš grupu u kojoj su recimo Pero,Janko,Štef,i pijani Joža i pritisneš tipku za razgovor i oni te svi odjednom čuju (Joža možda malo slabije).
Za sada je PTT sa ovim telefonima malo grbav PTT i nije ga bilo moguće izvest jer je večina telefona imala 1 slot u Uploadu (~11 kbps) Što baš i nije neka zadovoljavajuća brzina za prijenos govora. Nokije su imale i po dva ali došao je sada EDGE i UMTS pa je stvar malo bolja i PTT se može ugrađivati u telefone koji podržavaju malo veću brzinu u Uploadu.
Po mome će jedino biti malo problema sa usaglašavanjima standarda jer (nisam siguran ali koliko znam) Nokia, SE i neki imaju svoj stndard a Motorola je ušla s nekima u svoj.
Koliko god glupa ta usluga bila, vjerujte koristit će se jer je sprega proizvođaća i operatera prevelika. Izmišljaju se budalaštine koje uvijek nađu kupca.
Toliko od mene o PTTu
hvala nered što si nas prosvjtlio,u trenutku kada sam piso bio sam siguran da če sljediti ovakav tekst sa tvoje strane,1 mb je jedan megabajt kako god ga skido,sporo ili brzo jel kako si naveo naplačuje se po količini prometa ali kada ide preko edgea zbog same brzine istog se brže "skuplja" promet (i kvaliteta prijenosa je bolja) a ptt je prvotno zamišljen da radi preko gprs-a
ma to sve stoji. Ali ja sam tvoj post "izašlo bi te skuplje" razumio da bi jedna rečenica od cca 10 sec izašla skuplje preko EDGE-a nego preko GPRS-a (tako i stoji u konverzaciji).
PTT je zamišljen preko GPRS-a ali sigurno ne prko kanti koje imaju 1 slot u Uploadu, a na kraju krajeva EDGE nije ništa drugo nego GPRS samo brži, a njime postižeš do 110 kbps odnosno 10ak puta veči UL.