Dualboot tutorial - Windows i Linux
Nedavno sam imao priliku malo se poigrati sa novijim instalacijama Linuxa pa da podijelim s vama iskustva oko dualboot-a.
Stvar je vrlo jednostavna, pretpostavit ću da imate već instalirane Windowse na računalu. Da bi se malo poigrali sa linuxom trebat ćemo odvojiti malo prostora na disku za Linux. Recimo 10-ak GB će biti i više nego dovoljno. Znači, treba nam 10GB praznog prostora na disku.
Najjači alat za manevriranje particijama ja Symantecov Partition Magic. S njim lijepo smanjite jednu od particija za 10 GB tako da vam ostane 10GB neparticioniranog prostora.
Pokrenite instalaciju sa bootabilnog CD-a/DVD-a. Ja sam instaliravao Fedoru Core 3. Pri instalaciji je potrebno podesiti par stvari. Ajmo redom...
Treba odabrati da se Linux instalira na prostor koji smo mu priredili sa Partition Magicom. Raspored Linuxovih particija možete prepustiti "čarobnjaku".
GRUB (tako se zove Linuxov boot loder) OBAVEZNO instalirati na prvi sektor particije, a ne u master boot record (MBR)!!!!!!
Nakon što je instalacija završila pratite upute sa http://www.geocities.com/epark/linux...w2k-HOWTO.html kako bi složili dualboot do kraja.
Isto tako ako imate starije računalo (sa starijim bios-om) mogli bi imati malih problema ukoliko vaj je /boot particija na kraju diska, detalje možete naći na gore navedenom linku!