Dvoumim se između ova dva modela pa me zanima vaše mišljene koji je bolji?
Koji bi vi odabrali?
Printable View
Dvoumim se između ova dva modela pa me zanima vaše mišljene koji je bolji?
Koji bi vi odabrali?
Ovo je jedna od klasicnijih dvojbi!
Probati cu u kratko!
Dakle dvojimo izmedju dva aparata srednje klase. A510 mogli bi svrstati u compact klasu, dok bi Ixus30 (inace puno ime ovoga modela, ako se ne varam, je SD 200) spadao u ultra compact klasu! Svaka od ovih klasa donosi svoje prednosti i nedostatke, pa ce tako i konacan odabir ovisiti o potrebama i zeljama svakoga korisnika.
O karakteristikema (prednosti/nedostatci):
A510 klasican je predstavnik srednje/nize compact klase. Dakle tezina sa baterijama cca 250 grama, 3 MP (premda je danas 4 MP nesto ustaljenija vrijednost u ponudi), relativno zadovoljavajuce ergonomski izvedeno, plasticno, tijelo aparata, prilicno jednostavan za uporabu, dobar display velicine 1,8 incha. Po meni trenutno best buy na trzistu u hrvatskoj (najbolji omjer ulozeno/dobiveno) za foto pocetnike ili one kojima digitalac treba za razonodu, fotkanja rostillja i "obalnih" zabava. Ovu moju tvrdnju dokazuje i izutzetna prodaja ovoga modela, kako u nas tako i vani (uostalom pregledaj malo forum naci ces i vise nego par ljudi koji su ga kupili ili razmisljali o kupnje, ja ih inace barem 10 ak poznam koji su u zadnjih mjesec do dva kupili ovaj model ili A520, koji je u biti isti osim sto ima 4 MP, i bili jako zadovoljni).
Ixus30 je kako rekosmo ultra compact klasa, sto u slobodnom prijevodu znaci, digitalci najmanjih dimenzija, tezina cca 120-130 grama, cesto su to i trendy modeli koji osim za fotkanje, sluze i za sminku i pokazivanje ;D. Kuciste je metalno, vecinom matirani ili polirani aluminij, stanu u svaku dzep, pod uvjetom da se najprije isprazni lova iz njega, sto ce se pri kupnji ovagvoga aparatica sigurno i desiti, jer se taj mali format, i sminka malo dodatno placa, bilo vecom cijenom aparata u odnosu na aparat istih performansi, a vecih dimenzija, bilo nedostatkom nekih funkcija koje bi se za placenu cijenu na aparatu trebale naci. Tijelo je lijepo izvedeno iako upitne ergonomije. Display je vrlo lijep 2 incha dijagonale, dobre rezolucije i kontrasta.
Oba aparata imaju senzore od 3 MP. A510 ima nesto veci raspon objektiva (35-140mm), dakle zoom od 4x, dok je kod Ixusa zoom 3x (35-105mm). Dakle A510 je u prednosti. Osim navedenoga A510 ima i vise mogucnosti za manuelne postavke (mogucnost manuelnoga fokusa, shutter pri. i aperture pri. modove), dok Ixus nema niti jedan od navedenih modova. A510 pogonjen je sa dvije AA baterije, koje su puno jeftinije rijesenje i uz kvalitetan punjac i jos dvije baterije koje se kupe odvojeno, omogucava da uvijek jedan set baterija imas pun i spreman za uporabu (po meni su AA baterije, pogotovo u ovoj klasi prednost, iako se ni LI ion nisu pokazale kao lose rijesenje). Ixus ima Li ion bateriju i punjac se isporucuje sa aparatom. Prednost Ixusa je display, definitivno podosta kvalitetniji, te njegove dimenzije i masa, ako trazis aparat manjih dimenzija.
Moj savjet: ako zelis aparat koji ce ti ponuditi manje vise sve sto ti trenutno treba, a koji ce ti danas, sutra moci ponuditi i malo vise ucenja o fotografiji, a da ti pri tome male dimenzije aparata ne igraju ulogu, uzmi A510. Ako pak nemas afiniteta prema daljnjem ucenju u fotografiji, aparat ces upotrebljavati za slikanje raznih prigoda, tuluma, rostilja...bitno ti je da je sto manji i laksi (zelis ga uvijek imati uz sebe) kupi Ixusa. Da ja dvojim izmedju ova dva aparata moj odabir bi bio Ixus!
Nema više dvojbe! Odlučio sam uzeti Ixus 30, zbog sljedećeg:
1) masa 130g, 100g lakši od A510
2) male dimenzije da stane u svaki dzep (to mi je najvažnije)
3) lcd 2.0", dok je kod A510 1.8"
4) Lithium-Ion baterija+punjač, dok bi kod A510 morao kupiti punjač sa baterijama(oko 200kn)
5) neograničeno smimanje videa, dok je kod A510 ograničeno na 3 min
Prednosti A510 su u većem optičkom zoomu (4x) i malo više manualnih podešavanja!
Napomena: cijene oba modela su iste!
E to si trebao prije napomenit sad sam vec uzeo 510. Ma ustvari sta ja pricam pa prezadovoljan sam!!!!!= Citat =:
Izvorno postao Romeo
Sem duzine snimanja video e to me malo razocaralo.
...meni je npr. bolje kad imam obične baterije jer mogu uvijek sa sobom imati rezervu...= Citat =:
4) Lithium-Ion baterija+punjač, dok bi kod A510 morao kupiti punjač sa baterijama(oko 200kn)
E to se slazem pogotovo kad odes na streat race pa lupas na sve zivo slike.
Vec sam izrekao sto mislim oko ovoga, ali postoji jedan broj korisnika koji traze Li ion baterije u foticima, a ako se poklopi da izaberu aparat sa nesto kapacitetnijom baterijom, i nisu na nekom gubitku.= Citat =:
Izvorno postao Bimbi