-
Recenzija Olympus C760UZ
Izgled
Izgledom C760 podsjeća na klasične fotoaparate kakve je davnih 70-tih i 80-tih radio Kodak. Tijelo klasičnih linija iz koje strši objektiv čak i kad je aparat isključen.
Osim monitora veličine 1,8'' (za današnje prilike i nije nešto veliko, ali odlično služi svrsi) ima i klasično tražilo, ali nije optičko nego koristi poseban LCD ekran. S obzirom na veliku mogućnost zumiranja (od 42-420 mm -ekvivalent 35mm) težina aparata je čak i premala (280g) jer kod velikih žarišnih duljina dolazi do problema sa podrhtavanjem.
Gumb za okidanje i polugica zoom-a kao i kotačić za odabir vrste snimanja smješteni su na vrhu aparata na desnoj strani. Na samoj sredini gornje strane nalazi se sklopljena bljeskalica.
Na stražnjoj strani, osim monitora nalazi se niz gumbića koji služe za podešavanje postavki aparata.
Priključci: USB, A/V, napajanje nalaze se na lijevoj strani i zaštićeni su poklopcom.Baterija i xD kartica umeću se za donje strane.
Oprema
Od opreme dobije se punjač za bateriju, xD kartica od 16MB, remen za nošenje i vezica za poklopac objektiva i softver Camedia master.
Funkcije i slikanje
C760 je fotoaparat koji, osim odabira kadra, može napraviti sve sam. Da budem točan jedinu stvar koju ne može sam napraviti je podizanje bljeskalice iz kućišta, ali upozori korisnika da ju aktivira ;).
Osim potpune automatike moguća je i djelomična (prioritet blende odnosno zatvarača) i programirana. A ono što, barem mene, najviše veseli je mogućnost potpunog ručnog upravljanja.
Sam meni zahtijeva određeni period navikavanja dok se ne pohvata gdje se što nalazi.Dobra mogućnost je postavljanje prečaca po vlastitom.
Trajanje baterije (Li-ion) je zadovoljavajuće. Karticu od 128 MB (60-tak slika) moguće je "ispucati" do kraja uz konstantno zumiranje, prebaciti slike na računalo, pogledati ih na TV i još ostaje "snage" za dvije tri slike. Ovo sve pod uvjetom da isključite stalni autofokus.
Uz uključeni stalni autofokus trajanje baterije rapidno opada. Iako ima predviđen program za sportsku fotografiju C760 s obzirom na navedeno nije podesan aparat za sportsku i brzu fotografiju. Možda poneku snimku, ali ga nemojte nositi na utrke formule 1 :D, ako nemate rezervnu bateriju.
Ono gdje C760 oduševljava je fotografiranje krajolika, makrofotografija... uglavnom sve ono gdje nije potrebno stalno ultrabrzo izoštravanje.
Kod velikih žarišnih duljina uz uključenu automatiku potrebno je imati vrlo mirne ruke da ne dođe do podrhtavanja. Puno je bolje koristiti automatiku prioriteta zatvarača (1/500 ili više) kako bi se izbjegle mutne slike.
Podržano je i smimanje videa i zvuka u Quick Time formatu.
Kvaliteta fotografija
Za aparat od 3,2 Mpix-a kvaliteta slika je odlična. Fotografije do dimenzija 15x20 ne razlikuju se od klasičnih.
Za veće formate ne znam, probat ću isprintat A4 format, pa ću dopuniti ovo.
Kako slike govore više od riječi za kraj evo par linkova (slike nisu smanjivane pa da se ne učitavaju svaki puta)
http://public.globalnet.hr/~amarakov/P4290472.JPG
http://public.globalnet.hr/~amarakov/P5220765.JPG
http://public.globalnet.hr/~amarakov/P4170229.JPG
http://public.globalnet.hr/~amarakov/P4240347.JPG
http://public.globalnet.hr/~amarakov/P5010563.JPG
-
:thumbup: na recenziji (iako je malo prekratka za moj ukus... ;) ).
Slike su odlične...
Prva je stvarno super. Fantastična! U rangu vrhunskih SLR-ova!
Druga ima malo previše šuma za moj ukus, da to nije makro slikan sa max zoomom???
Treća i četvrta također malo 'šumovite'... Zoom?
Na petoj se vidi malo previše 'purple fringing' (iliti ljubičaste boje na prijelazu između jakih kontrasta) - npr pogledajte grane u gornjem desnom kutu koje su tamne na jako svijetloj pozadini (nebo) - i na samom prijelazu (rašljasta grana) ćete vidjeti taj ljubičast odsjaj... inače Olympus može to i bolje po mojem iskustvu... to je do CCD-a. Ali nije ništa zabrinjavajuće, malo analitički gledam na fotke, kad se već radi o reviewu... ;)
-
Hvala za prvu. Imaš :beer: Druga je makro sa zoomom , nije maksimalni, ali nisam se htio približavat da mi objekt snimanja ne pobjegne ;D.
Šum koji se javlja na trećoj i četvrtoj više je posljedica UV-zraka nego zooma. Ista stvar se javlja i kod analogne fotografije bez korištenja UV-filtera dok sa UV-filterom takve slike postaju kristalno čiste. Vjerujem da bi se u Photoshopu moglo to korigirati, ali nisam htio frizirati rezultate.
Peta je slikana u kontra svjetlu pa vjerovatno odatle i taj ljubičast odsjaj.
A recenzija? Iskreno ne znam o čemu bi još pisal, ako ima nešto kaj te zanima napiši pa ću nadopuniti.
-
Mala nadopuna recenziji
Nakon nekog vremena (vidi datum recenzije) korištenja Olympusa C760UZ mogu dodati neka nova zapažanja :D
Ovog puta malo o nedostacima. Da se razumijemo odmah na početku, aparat (a i njegovi nasljednici) vrijedi svaku uloženu kunu. Ako vam smetaju nedostaci koje ću spomenuti, razmislite o višoj klasi, da ne kažem DSLR-u ;).
Prva stvar, koju sam već spomenuo je premala težina s obzirom na mogućnost zumiranja. Ako želite kvalitenu sliku sa većim žarišnim duljinama korištenje stativa je imperativ. Ne moram govoriti o tome kako je vrlo nezgodno na taj način slikati, recimo, ptice.
Drugo, ne postojanje priključka za vanjsku bljeskalicu. U većini slučajeva dovoljna je i ugrađena, ali postoje situacije gdje je puno ugodnije koristiti reflektirajuće nego direktno svjetlo. Samo za primjer, vjenčanja, krštenja i sl. gdje korištenjem reflektirajućeg svjetla dobivate efekt mekocrtača.(Za one koji ne znaju, slično je efektu Blur u programima za obradu fotografija)
Treće, ručno izoštravanje i zumiranje. C 760 ima mogućnost ručnog izoštravanja pomoću dvije tipke na stražnjoj strani aparata. Ovo funkcionira dobro, ako ste naučeni koristiti LCD za izoštravanje i kadriranje. U slučaju da ste, kao i ja, naučeni držati aparat tako da vam leži u lijevoj ruci i da sa tom rukom "vrtite" prstene na objektivu, a desnu koristite za okidanje i da ste naučeni na tražilo, naći ćete se u malo glupoj situaciji. Lijeva ruka, osim pridržavanja, nema više nikakvu funkciju, a desna mora izoštriti i okinuti. Kako vam je oko na tražilu, tipke za izoštravanje morate napipati. Zbog toga što se nalaze na zadnjoj strani aparata, par cm od vašeg lica, nezgodno je baratati s njima. Isto tako dok izoštravate, morate maknuti prste sa okidača tako da postoji vremenski razmak između trenutka kad ste izoštrili sliku i okinuli. U slučaju objekta koji se kreće, npr. cvijet kod makrofotografije kojeg lagano njiše vjetar, to može značiti neoštru sliku. Povećani dio slike koji se javlja kod ručnog izoštravanja stvara probleme ako želite fokusirati nešto drugo osim samog središta. Postoji, istini za volju, mogućnost zaključavanja fokusa, ali to već komplicira stvari. Bolje bi bilo da nema tog povećanja.
Samo zumiranje pomoću poluge kraj okidača je grubo i neprecizno. Ako niste prije koristili zoom objektiv kod analognih aparata ovaj nedostatak nećete ni primjetiti.
Ako ste samo jednom zumirali pomoću prstena na objektivu, onda znate koliko je takav način precizniji i brži od jedne male poluge.
I na kraju, da još jednom ponovim, kad se uzme u obzir cijena aparata, pa i njegovih nasljednika, ove nedostake možete slobodno zaboraviti. Ako vam ipak smetaju, počnite štediti. Ako već niste ;D